WHERE IT ALL STARTS

Maak kennis met de kwekers van Vigo Gladiolus

Wij, de kwekers van Vigo Gladiolus, werken dagelijks vol passie aan het telen van gladiolenuitgangsmateriaal. Het bundelen van onze krachten, heeft ervoor gezorgd dat wij een breed assortiment aan bollen kunnen aanbieden van hoge kwaliteit. Door innovatief te denken en in te spelen op de wensen en behoeften van de markt, streven wij naar het verbeteren van onze bekende variëteiten en het ontwikkelen van nieuwe rassen.

V.l.n.r. Marcel Nijenhuis, Rob brouwer, Theo Theunissen, Frank van Mil (adviseur), Klaas Gootjes, Peter-Jan Herings (voorzitter STAK), Marcel Duijkers en Peter van den Boomen (ontbrekend op afbeelding: Martien van Boven).

Onze kwekers

Theo Theunissen

Adres
Molenstraat 29,
65 82 AE Heumen

Marcel Nijenhuis

Adres
Onderduikerspad 14,
8311 PW Espel

Marcel Duijkers

Adres
Horsterweg 35,
5811 AA Castenray

Peter van den Boomen

Adres
Bovenstehuis 5,
5427 RL Boekel

Martien van Boven

Adres
Moorseweg 1,
4681 SM Nieuw Vossemeer

Klaas Gootjes

Adres
Groenvelderweg 13,

1746 E.E. Dirkshorn

Van kraal tot gladiolenbol

Aan het leveren van hoge kwaliteit gladiolenuitgangsmateriaal gaat een heel proces vooraf. We vertellen je er graag meer over! Heb je vragen over ons, of ons teeltproces? Stuur dan gerust een e-mail naar info@vigogladiolus.nl.

Stap 1

Voorbereiden plantgoed

Onze gladiolenbollen komen voort uit kleine broedbolletjes aan een oude knol, ook wel kralen genoemd. Deze worden door ons gesorteerd in verschillende maten van 1 1⁄4 tot 2.5 centimeter. In de winter krijgen de kralen een speciale warmwaterbehandeling, om eventuele ziekten te doden.

Stap 2

Planten

Bollen hebben verse, kalkhoudende en voedzame grond nodig met genoeg zon. We beginnen dan ook vanaf begin/midden april met het planten van onze kralen. Per hectare zijn dit wel 10 tot 20 miljoen stuks.

Stap 3

Teelt

Tijdens het groeiseizoen is normale teelverzorging nodig. Dit houdt in dat we, indien nodig, kunstmest strooien, onkruid verwijderen, gewasbescherming toepassen en eventueel bloemen en bladeren maaien, om het gewas ruimte te geven. Ten slotte beregenen wij, omdat gladiolen water nodig hebben om optimaal te kunnen groeien.

Stap 4

Oogst

Zijn de kralen uitgegroeid en gerijpt? Dan worden ze vanaf oktober/november geoogst. Nadat alle kralen met de rooier van het land zijn gehaald, brengt de kipper de bollen naar de spoelerij.

Stap 5

Sorteren & Verwerken

Nadat de gladiolenkralen zijn gespoeld en gedroogd, worden eventuele beschadigde of afwijkende kralen verwijderd. Vervolgens worden ze gepeld en op maten van 2.5 tot 6 centimeter gesorteerd.

Stap 6

Afleveren

Het teeltproces zit erop, tijd om te vertrekken! Met liefde en passie hebben wij kralen grootgebracht tot bollen en nu is het aan de broeier om ze te telen tot prachtige gladiolenbloemen.